A kutya holtan esett össze, miután 2 órát játszott ezzel a népszerű játékkal. Most gazdája szeretne mindenkit figyelmeztetni:

Jen Walsh egy napot töltött a tónál a családjával. Mint mindig, a kétéves schnauzer, Hanz velük együtt ment. És mint mindig, a család és a kutya boldogan játszottak együtt.

Jen dobált egy botot vagy labdát a vízbe, Hanz pedig rohant, és visszahozta őket. Ezt sokszor megismételték. Minden alkalommal Hanz készen állt a következő mókára, hogy vissza hozza az eldobott dolgokat.

Körülbelül egy és fél óra múlva Hanz több mint húsz alkalommal volt a tóban, és visszahozta a labdákat és botokat. Úgy tűnt, elégedett, de senki sem tudta, hogy mi a játék veszélye.

Csak egy rövid idő múlva Jen rájött, hogy valami nem stimmel a kutyájával. Amikor utoljára visszatért a tóból, nem rázta le a vizet magáról, ahogy általában.

Röviddel ezután lefeküdt a földre, mert “megfáradt”.

A kutya állapota gyorsan romlott, és a család úgy döntött, hogy állatorvoshoz viszik. Az út során az állapota tovább romlott, és Jen tudta, hogy tenni kell valamit, hogy életben tartsák.

Amikor Jennifer végül megérkezett az állatorvoshoz, a kutya azonnal gondos kezekbe került. Sajnos nem tudott segíteni rajta. A kis schnauzer meghalt.

Csak miután elment, Jen megtudta, mi történt a legjobb barátjával: A halálának az oka víztúladagolás volt, vagyis vízmérgezés, ami hyponatraemia néven is ismert.

Tragikusan emiatt évente több ezer kutya hal meg. Lehet, hogy nem túl gyakori, de jó tudni, hogy mi történhet és milyen esetekben nő leginkább a kockázat.

Az állapotot a túlzott folyadékbevitel okozza, és a szervezet túl sok nátriumot veszít.

Ennek eredményeképpen a test sejtjei feltöltődnek vízzel és megduzzadnak. Ha az agy sejtjei megduzzadnak, hatással lehet a központi idegrendszerre, ami végzetes lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a kutyák nem tudják mindig meghatározni, mikor kell abbahagyniuk az ivást.

A vízmérgezés első tünetei gyengeség, szédülés, étvágytalanság vagy émelygés és hányás lehet.

A víz intoxikációjának tünetei a következők lehetnek:

  • Fáradtság
  • Zavartság
  • Étvágytalanság
  • Hányás
  • Felpuffadt gyomor
  • Kitágult pupillák és üveges tekintet
  • Súlyos esetekben légzési nehézség, görcsök és tudatvesztés

Mindig fontos, hogy a tulajdonos szemmel tartsa a kutyáját, ha szeret a vízben játszani. Egyes kutyák szeretnek a hullámokba ugrani, vagy teljesen alámerülnek, ami nagyobb kockázatot jelent a túl sok víz felvételére.

MI A TEENDŐ, HA EZ BEKÖVETKEZIK

Ha azt gyanítod, hogy a kutyád vízmérgezést kapott, mindig fordulj közvetlenül az állatorvoshoz.

A Walsh család nem tudta, hogy Hanz veszélyben van, és minden bizonnyal sajnálják, ami történt.

“Ez soha többé nem fog megtörténni velünk, de szeretnék másokat figyelmeztetni. Hanz életét mentette volna meg. Ő volt a legjobb kutya a világon.” – írta Jen.

A Walsh család célja, hogy több kutyát megmentsen. Ezt szeretnék tenni Hanz történetének terjesztésével.

Jen Facebook bejegyzését már közel 88 000 alkalommal osztották meg a Facebookon – ezáltal az üzenetek a világ minden részébe eljutnak.

Oszd meg te is, hogy minél többen láthassák! 

(Forrás: harmonikum.co)